Akcesoria do ostrzenia

Noże, bez względu na to, czy wyprodukowane ze stali czarnej, hartowanej, czy nierdzewnej, i choćby w najlepszym gatunku, spełniającym wszystkie wymagania, mają to do siebie, że kiedyś się stępią. Nie łudźmy się, że wzbogacony skład chemiczny albo laserowy szlif uchronią nasze narzędzie przed zużyciem (chyba, że będzie ono pełniło jedynie funkcję dekoracyjną). Na szczęście, stępionego noża nie musimy się od razu pozbywać. Istnieje wiele przydatnych akcesoriów, które na powrót przywrócą naszemu ostrzu świetność. Nie potrzebujemy specjalistycznych narzędzi, ani oddawać noża specjalistom. Domowe warunki wystarczą w zupełności, by o niego zadbać.

Kamień wodny, osełka, ostrzałka. Na co zwrócić uwagę?

Produktów na rynku jest sporo i można mieć problem z właściwym wyborem. By nieco ułatwić, postaramy się przybliżyć akcesoria do ostrzenia oraz ich wady i zalety.

Kamień wodny. Przez wielu uważany za najlepsze narzędzie do ostrzenia. Za jego pomocą można nadać idealną ostrość każdemu ostrzu. Jak nietrudno się domyślić, przed użyciem kamienia wodnego należy moczyć go przez kilka minut w wodzie, by nadać mu odpowiednich właściwości ostrzących i by nie uległ zniszczeniu. Pamiętajmy: nie wolno stosować kamieni wodnych na sucho! Są stosowane i polecane przez japońskich mistrzów kuchni.

Osełka. Jest wykonana z naturalnego kamienia ściernego (najczęściej piaskowca) lub połączonych ziaren ściernych. Jest bardzo poręczna. Posiada wiele rodzajów grubości, co pozwala dostosować ją do każdego stopu metalu, z którego został zrobiony nóż. W przeważającej większości ma podłużny kształt (łezkowy bądź prostokątny). Osełka wymaga średniej wprawy.

Ostrzałka. To urządzenie, które łączy w sobie kamień ścierny osełki wraz ze specjalnym uchwytem i nierzadko prowadnicami. To najłatwiejsze w obsłudze narzędzie ostrzące. Zazwyczaj wystarczy przesunąć kilka razy ostrzem po specjalnie wyprofilowanej powierzchni i po chwili cieszyć się pełnowartościowym nożem.

Co wybrać?

Kamienie wodne bezsprzecznie są najlepsze, jednak mogą być nieco problematyczne w użyciu i trzeba mieć już nieco wprawy, by za ich pomocą nadać ostrzu odpowiedni profil. Najlepiej sprawdzą się w restauracjach. Dla mniej doświadczonych osób, które jednak dużo pracują z nożami, można polecić osełki. Sprawdzają się one również jako część wyposażenia survivalowców. Jej główną zaletą są małe wymiary, niska cena i szeroki wybór ziarnistości. Do użytku typowo kuchennego najlepsze będą ostrzałki. Nie wymagają wielkiej wprawy i zmieszczą się w każdej szufladzie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl